Povijest kave

Potrošite nekoliko minuta i otkrijte s nama podrijetlo zadovoljstva... Ne znamo točno kada je kava prvi put otkrivena, ali arheolozi su pronašli dokaze o korištenju kave kao lijeka u arapskom svijetu u ranim spisima oko 900 godina prije Krista.
Zajednička legenda dodjeljuje otkriće kave etiopskom pastiru Kaldi (oko 300 godina prije Krista) koji je primijetio da se njegove koze "čudno" ponašaju nakon što su se najele crvenih bobica s njemu nepoznata grma. Kako je stado postalo prilično živahno, Kaldi je odlučio kušati bobice kave.
Time je otkrio energetski učinak bobica kave.
S vremenom su ljudi uvidjeli hranjive vrijednosti kave, stekli navike i naučili kako se ukusan napitak može pripremiti prženjem, a zatim mljevenjem bobica.

Korištenje kave proširilo se iz Etiopije na Bliski istok, a prve plantaže kave nastale su u Jemenu. Kasnije se uzgoj proširio na Arabiju i Egipat gdje je ispijanje kave (ili "Kahweh") uskoro postala svakodnevna navika.

Godine 1570. mletački liječnik Prospero Alpini predstavio je kavu Europi. Venecija je bila prvi talijanski grad koji se cijenio kao javno mjesto na kojem se može kušati kava. Uskoro su kavane postale vrlo popularne. Tek početkom 17. stoljeća kava postaje popularna u Europi. Kavane se niknule posvuda, osobito u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Njemačkoj.


U Italiji, među aristokratima, kava je uskoro postala dragocjeni dar i smatrala se simbolom prijateljstva i ljubavi. Kultura kave proširila se po talijanskom poluotoku pa su i drugi gradovi dobili svoje kafiće: među njima su Caffè Greco u Rimu, Caffè Pedrocchi u Padovi, Caffè San Carlo u Torinu.

Prvi kućanski aparat za pripremu kave izumljen je 1691. godine u Napoliju: poznata caffettiera napoletana. Koristeći metalni alat, čistu vodu i 4 - 5 grama sitno mljevene kave, pripremane su tri ili četiri šalice kave u isto vrijeme. Uskoro je aromatična šalica kave na kraju obroka postala ritual u Italiji.

Kava je tako oslobođena ugleda "aristokratskog pića" te je započelo njeno širenje u svim društvenim slojevima.
Najpoznatiji napitci temeljeni na kavi, kombinacije Espresso kave i drugih sastojaka, imaju talijanska imena: Espresso, Cappuccino, Macchiato.

Kroz stoljeća je Italija postala službeni veleposlanik Espresso filozofije.
vrh stranice